Onicocriptoza sau unghia încarnată reprezintă o creștere anormală a plăcii unghiale dure în țesutul moale al degetului, cu afectarea mersului, durere și infecții recurente locale.

Unghia este formată din mai multe structuri. Cele mai importante sunt matricea germinativă (aflată sub piele) și matricea sterilă/patul unghial, pe care „alunecă” placa unghială dură, structura cea mai evidentă a unghiei.

Prin pătrunderea marginii plăcii unghiale dure în țesutul moale periunghial, apar simptome precum durere locală cu afectarea mersului, inflamație cronică, infecții recurente, apariția unui țesut fibro-inflamator.

Factori predispozanți includ purtarea de încălțăminte neadecvată, care exercită permanent presiune de deasupra și din lateral, păstrarea permanentă a piciorului în mediu umed, traumatisme locale în antecedente, infecție locală, genetica.

Diagnosticul se stabilește clinic și poate necesita suplimentar un consult dermatologic dacă sunt modificări datorate onicomicozei suprapuse.

Tratamentul poate fi conservator, cu igienă locală inițial, ulterior cu proteze unghiale sau chirurgical.

Intervenția chirurgcială, realizată în anestezie regională, presupune excizia în bloc a marginii unghiale afectate, împreună cu matricea germinativă și matricea sterilă, precum și a țesutului fibro-inflamator adiacent. Defectul este suturat, iar firele sunt suprimate la 14 zile. Unghia se va îngusta cu câtiva milimetri după această procedură.

Riscurile și complicațiile posibile includ, ca la orice intervenție chirurgicală, infecție, sângerare, formarea unui hematom sau serom, echimoze, edem, durere locală, tulburări de sensibilitate, cicatrici hipertrofice/cheloide/retractile, dehiscența plăgii.

Post-operator recuperarea este rapidă, cu vindecarea plăgilor în 14 zile și ameliorarea simptomelor imediat post-operator. Este nevoie de încălțăminte mai largă până la vindecare, pentru a minimaliza disconfortul în perioada de recuperare.