Acidul hialuronic este o moleculă hidrofilă (care atrage apă), regăsită în mod natural în organism.

Este considerat un filler, o substanță care prin abilitatea sa extraordinară de a atrage apă, conferă volum regiunii în care este introdus. Astfel, acidul hialuronic are multiple indicații, fiind o substanță versatilă în mâinile potrivite.

Cea mai populară utilizare este la augmentarea și hidratarea buzelor. În chirurgia estetică există totdeauna anumite standarde și principii estetice după care ne ghidăm, iar asta este valabil și la nivelul buzelor. Anumite proporții și trăsături native trebuie păstrate, nu estompate și exagerate până la grotesc.

O altă bine-cunoscută utilizare este în volumetria facială. Acidul hialuronic este utilizat aici pentru a scoate în evidență anumite trăsături native, pentru a reda volum în zonele unde acesta este pierdut datorită procesului de îmbătrânire, pentru a umple șanțurile ridurilor care se accentuează odată cu vârsta, pentru a obține simetrie sau pentru a augmenta anumite caracteristici, precum linia mandibulară la bărbați sau mentonul etc.

În practica mea nu voi exagera niciodată aspectele acestea și nu voi urmări altceva decât obținerea unui rezultat natural, estetic, cu respectarea principiile chirurgiei plastice.

Indicațiile însă nu se opresc aici, iar acidul hialuronic se poate utiliza pentru rejuvenarea mâinilor, în combinații cu mezoterapia, pentru un efect de întinerire a gâtului și decolteului, la nivelul cearcănelor etc.

Este important pentru pacienți de știut că acidul hialuronic nu este un singur produs. În funcție de cross-linkarea moleculei, aceasta are o vâscozitate mai ridicată sau este mai fluid. Prin urmare, medicul plastician care utilizează diferitele produse de acid hialuronic trebuie să fie familiarizat cu aceste aspecte. Spre exemplu, un acid hialuronic foarte vâscos nu se va injecta superficial, rezultatul fiind un aspect inestetic, cu iregularități vizibile și palpabile. De asemenea, un produs indicat pentru volumetrie facială, nu se va injecta niciodată la nivelul articulațiilor, spre exemplu (o altă indicație în afecțiuni reumatologice, dar care revine medicilor specialiști reumatologi sau ortopezi); există produse speciale și proceduri speciale pentru aceste regiuni.

Injectarea acidului hialuronic nu este lipsită de riscuri și posibile complicații sau efecte adeverse, iar medicul vă va informa cu privire la acestea. Astfel, în funcție de zona în care este injectat, pot apărea:

  • infecții (cel mai des întâlnită este reactivarea virusului herpetic la nivelul buzelor)
  • hematoame/echimoze locale
  • durere locală, tulburări de sensibilitate
  • edeme
  • granuloame, iregularități
  • asimetrie
  • infecții (cel mai des întâlnită este reactivarea virusului herpetic la nivelul buzelor)
  • cicatrici hipertrofe sau cheloide la locul injectării
  • afectarea temporară a unei ramuri a nervului facial prin compresiune cu ptoza unei regiuni
  • ischemie (fie prin injectarea accidentală intra-arterial sau prin compresiunea arterei) cu necroză
  • rar orbire temporară sau chiar permanentă (dacă este obstrucționat pachetul vasculonervos oftalmic)

Pentru a reduce riscul de a provoca hematoame și hemoragii, pacientul trebuie să oprească înainte de tratament suplimente sau medicamente care pot crește riscul de sângerare: vitamina E, uleiuri de pește, ginkgo biloba, aspirină, antiinflamatoare non-steroidiene (ex. ibuprofen).

În cazul apariției unor complicații, medicul, împreună cu pacientul, poate lua decizia de a dizolva acidul hialuronic injectat, prin utilizarea unei enzime care îl degradează: hialuronidaza.

Contraindicatiile la injectarea de acid hialuronic sunt reprezentate de:

  • sarcină si alăptare
  • istoric de patologii de coagulare
  • istoric de cicatrici cheloide
  • hipersensibilitate la acidul hialuronic sau lidocaină, respectiv reacții alergice
  • infecții locale (stafilococii, herpes virus, abcese etc.)

Post-intervenție se vor respecta indicațiile medicului, eventual cu masarea zonei acasă, iar activitățile zilnice, se pot relua imediat, cu minime restricții.