Sindromul de canal carpian este una dintre cele mai comune neuropatii și implică compresiunea nervului median la nivelul tunelului carpian.

Simptomele pot cuprinde durere, parestezii (furnicături) mai accentuate seara la nivelul degetelor I, II, III și jumătatea radială a degetului IV. Ulterior poate scădea forța la prinderea obiectelor cu mâna afectată, scăparea de obiecte, iar în cazurile avansate apare atrofia musculaturii tenare, de la baza policelui.

Factorii de risc includ genetica, obezitatea, munci repetitive cu articulația radiocarpiană, sarcina, artrita reumatoidă și diabetul zaharat.

Diagnosticul se stabilește clinic și paraclinic prin ecografie sau electromiografie.

Deși în stadii incipiente poate fi eficient un tratament cu antiinflamatoare și imobilizare, intervenția chirurgicală de decompresiune a canalului carpian este curativă.

Intervenția constă în eliberarea nervului median la nivelul canalului carpian, prin incizarea aponevrozei fasciopalmare care îl comprimă la nivelul mâinii.

Intervenția chirurgicală se realizează în anestezie locală multimodală, cu confort sporit și recuperarea rapidă a pacientului.

Riscurile și complicațiile posibile includ, ca la orice intervenție chirurgicală, infecție, sângerare, formarea unui hematom sau serom, echimoze, edem, durere locală, tulburări de sensibilitate, lezarea nervului median, cicatrici hipertrofice/cheloide/retractile, dehiscența plăgii, iar în cazuri rare recurența sindromului.

Post-operator recuperarea este rapidă, cu vindecarea plăgilor în 14 zile și ameliorarea simptomelor imediat post-operator. Dispariția completă a simptomelor are loc în perioada următoare și poate dura până la 2 luni.

Atrofia musculaturii tenare observată în stadiile avansate, din păcate, nu este reversibilă, chiar și după intervenția chirurgicală, însă este prevenită progresia acesteia. De aceea este necesar ca diagnosticul de sindrom de canal carpian să fie stabilit timpuriu și intervenția chirurgicală să se facă cât mai repede, pentru a preveni apariția atrofiei și sechelele ireversibile.