Tel - 0728 288 840
Orice structură sau modificare anormală a țesuturilor este denumită formațiune tumorală. Până la stabilirea unui diagnostic definitiv, termenul acesta generic poate să implice orice fel de formațiune, indiferent de originea sa benignă sau malignă.
Prin urmare, identificarea unei formațiuni tumorale este totdeauna urmată de investigații suplimentare clinice și paraclinice. Un diagnostic definitiv însă poate fi oferit abia după o examinare histopatologică a țestului anormal, iar pentru această investigație sub microscop este necesară o biopsie de țesut, obținută chirurgical. Apoi poate fi identificată natura benignă sau malignă și se pot lua decizii ulterioare privind conduita terapeutică.
Formațiunile tumorale benigne mai des întâlnite sunt reprezentate de diferite formațiuni chistice (chist sebaceu, chist epidermoid, chist sinovial etc.), lipoame (țesut adipos anarhic), hemangioame (cu o rețea vasculară bogată), nevi (în termeni populari „alunițe”), papiloame, veruci (adesea de origine virală) etc. Ele nu reprezintă un risc de metastazare, dar pot provoca anumite complicații, prin compresiuni pe nervi adiacenți, spre exemplu.
Formațiunile maligne trebuie identificate și tratate cât mai precoce, deoarece duc la metastaze în timp. O formațiune tumorală malignă comună este carcinomul bazocelular la nivelul tegumentului. Deși este considerată malignă, evoluția ei este una locală, lentă, cu distrugeri tisulare locale, fără metastazare (extrem de rar poate metastaza). Alte leziuni maligne des întâlnite sunt carcinomul spinocelular și melanomul malign.
Există și formațiuni așa-zis pre-maligne, care pot degenera din forma lor benignă în cea malignă. Un exemplu tipic este reprezentat de cornul cutanat, care poate degenera în carcinom spinocelular.
Biopsiile acestor formațiuni pot fi luate dintr-o anumită zonă afectată, dar adesea se recurge la biopsii excizionale, adică excizia lor chirurgicală. Examenul histopatologic efectuat ulterior oferă diagnosticul de certitudine și indică, de asemenea, dacă formațiunea a fost excizată complet și dacă marginile de rezecție sunt libere de celule anormale (de dorit, pentru a preveni recidiva).
Fiecare formațiune tumorală în parte are caracteristicile ei și conduite de tratament. Chirurgul vă va îndruma, în funcție de rezultatele consultului pre-operator, care este cea mai potrivită cale de abordare și ce implică intervenția chirurgicală.
Uneori este nevoie de multiple intervenții, fie pentru a exciza complet formațiunea, fie pentru a reconstrui zonele afectate.
Astfel, tratamentul trebuie să fie unul personalizat, pentru a obține rezultate optime și o recuperare rapidă.